Kreatywne kulinaria
- Szczegóły
W jesienne popołudnie 27 października (piątek) odbyło się pierwsze w tym roku szkolnym koło kulinarne. Tym razem zrobiliśmy pyszne, chrupiące "zapieksy". Z mojego dzieciństwa to zapiekanki z ciągnącym serem żółtym zapiekane w piekarniku. Oprócz tego wykonaliśmy pyszną sałatkę warzywno - owocowy szał z szynką i sosem majonezowym.
Inauguracja szkolnego radiowęzła
- Szczegóły
Dzisiaj w naszej szkole odbyła się inauguracja radiowęzła. Szkolna Grupa Radiowa. Wydarzenie zbiegło się z obchodzonym 10 października Światowym Dniem Zdrowia Psychicznego. Redaktorzy Szkolnej Grupy Radiowej pod kierunkiem opiekunów pani Anety Rębiś i pana Sylwestra Stankiewicza przygotowali audycję, w której poruszano tematy dotyczące autyzmu i inności. Społeczność SP6 po raz pierwszy słuchała audycji z nowego szkolnego radiowęzła. To było dla nas wyjątkowe wydarzenie! Czekamy na kolejne, ciekawe audycje i radiowe niespodzianki.
Wizyta klasy 7a w Planetarium i Obserwatorium Astronomicznym
- Szczegóły
Dnia 19 października klasa 7 a wzięła udział w zajęciach astronomicznych w Planetarium i Obserwatorium Astronomicznym w Grodzisku Maz. Głównym celem wycieczki było poszerzenie wiedzy z zakresu astronomii oraz poznanie podstawowych przyrządów astronomicznych, a także rozbudzenie zainteresowań tą dziedziną wiedzy.
Warsztaty klasy 3a w obserwatorium
- Szczegóły
Klasa 3 a miała okazję uczestniczyć z w bardzo ciekawych warsztatach w grodziskim planetarium i obserwatorium. Można powiedzieć, że teraz o planetach i całym kosmosie wiemy już wszystko. No prawie wszystko. Super ciekawą atrakcją było malowanie kolorowanki 3D. Wyszły nam fantastyczne prace.
Kreatywne kulinaria
- Szczegóły
19.05.2023 (piątek) odbyły się kolejne zajęcia kulinarne. Na prośbę uczestników wykonaliśmy ich ulubiony deser – gofry. Podczas warsztatów uczyliśmy się korzystać z gotowego przepisu, stosując się do wszystkich zaleceń. Każdy wkładał składniki do przygotowanych misek, przeliczając dokładnie ilość szklanek, łyżek i łyżeczek. Potem odbyło się mieszanie ciasta i pieczenie gofrów. Kiedy gofry były już gotowe mogliśmy je udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami, posypkami, dżemem lub cukrem pudrem. Zapachy roznosiły się po całej szkole i przyciągnęły do nas wielu łasuchów.
Gofry były przepyszne ... niestety bardzo szybko zniknęły. Ale była zabawa! A jaka słodka!!!
Kreatywne kulinaria
- Szczegóły
17 marca 2023 roku odbyły się pierwsze w tym roku szkolnym warsztaty kulinarne „Kreatywne kulinaria”.
Nasi młodzi kucharze pod czujnym okiem pani Renatki Zygier i pani Ani Lipner przywołali wiosnę przygotowując wiosenne kanapki.
Wspólne przygotowanie posiłku pokazało, jak duże możliwości drzemią w naszych młodych adeptach sztuki kulinarnej.
Było profesjonalnie, kreatywnie, kolorowo i baaardzo smacznie i zdrowo.