Święta zbliżają się wielkimi krokami przyszedł więc czas na rozmowy o zdrowym odżywianiu. Uczniowie naszych oddziałów przedszkolnych zaczęli ten temat od wspólnego zdrowego śniadania. Nasza pani Ula z pomocnikami każdego dnia gotuje pyszne posiłki i zaskakuje nas wymyślnymi surówkami i dodatkami owocowymi do posiłków.
W piątek na „stolikach śniadaniowych” znalazły się kolorowe kanapki, sałatka warzywna, niesamowicie zachęcające ozdoby oraz pyszna herbatka.
Oprócz tego przeprowadzono w grupach pogadanki na temat roli śniadania, jako najważniejszego posiłku w ciągu dnia. Dzięki niemu dzieci mają siłę i energię do nauki i zabawy, lepiej się koncentrują na wykonywanych zadaniach.
Przedszkolaki dowiedziały się również, że zdrowe odżywianie to nie tylko zdrowa żywność. Ważne jest też, aby jeść pięć posiłków w ciągu dnia, o stałych porach i bez pośpiechu, systematycznie sięgać po nabiał, ryby i mięsa oraz ciemny chleb zamiast bułek, a także picie soków czy wody zamiast szkodliwych napojów gazowanych. Wspomniano też o niezbędnym ruchu oraz unikaniu słodyczy i chipsów, które są niezdrowe.
Współpraca z naszą kuchnią zwiększa świadomość na temat zdrowego odżywiania.
Tekst i zdjęcia: Małgorzata Kuć